Розумні системи паркування: тенденції та можливості для українських міст
22 лютого 2023 7 хвилин читання

Розумні системи паркування: тенденції та можливості для українських міст

Огляди рішень#IOT#Рішення#Технології#IOTISKYIVSTAR

Про що:

Хаотичне паркування автомобілів створює безліч проблем як для містян, так і для самих водіїв. І ця проблема в Україні щороку погіршується пропорційно до збільшення кількості машин на вулицях. Полегшити ситуацію можуть розумні автостоянки, які працюють завдяки IoT-технологіям. Тож, очікується, що використання таких інтелектуальних систем паркування буде постійно зростати. Як Smart Parking допоможе удосконалити український паркувальний сервіс й розвантажити дороги та не призначені для паркування місця?

Зміст

Тенденція на розумні системи паркування

Як працює IoT Parking

Можливості автономних паркінгів

Проєкти розумного паркування

Тенденція на розумні системи паркування

Розумні системи паркування, які побудовані на IoT-рішеннях (Internet of Things), допомагають водіям зручно паркувати авто. Такі системи застосовуються на вуличних паркувальних майданчиках, де зайнятість місця визначається сенсорними пристроями (камери або датчики, вбудовані в землю/тротуар тощо).

Інтелектуальні автостоянки широко використовуються для покращення повсякденного життя мешканців міст, тому прогнозується, що глобальний ринок розумних систем паркування досягне значення у майже 12 мільярдів доларів США до 2030 року. Для порівняння у 2020 році цей ринок становив лише 4,4 мільярда доларів США.

Експерти вважають, що відновлення України необхідно розпочинати вже зараз, не очікуючи на закінчення війни. Тож, актуальність впорядкування транспортної інфраструктури міст та розвиток розумних паркувань не залишає сумнівів. Тим паче вже зараз для будівництва сучасних комунальних мереж у будівлях використовують розумні пристрої, зокрема IoT-лічильники.

Як працює IoT Parking

Базовий принцип роботи розумних паркінгів у тому, що smart-пристрої можуть зчитувати потрібну інформацію (наприклад, про вільні місця на автостоянці) та передавати її у єдину систему. Це можливо за допомогою мережі NB-IoT-датчиків (Narrow Band Internet of Things). Вони аналізують потрібні дані та надсилають їх до центру керування завдяки вбудованим SIM-картам.

Сервіс, який допомагає у режимі реального часу віддалено керувати SIM-картами в М2М-пристроях, називається Центр керування IoT. Налаштувати таку онлайн-платформу українські підприємства можуть з допомогою Київстар.

З Центром керування IoT від Київстар можна контролювати витрати на зв’язок за всіма пристроями через особистий кабінет, встановлювати параметри роботи, самостійно прив’язати окрему SIM-карту до кожного пристрою, активувати й деактивувати карти тощо.

Інтернет речей темна

Інтернет речей

Центр керування IоT

Платформа для керування М2М SIM-картами в різних пристроях. Наприклад, для перевірки їхньої працездатності, моніторингу різних показників, управління послугами тощо.

Якщо ваша компанія планує облаштувати розумний паркувальний майданчик для клієнтів або співробітників, звертайтесь за консультацією до спеціалістів Київстар на нашому сайті.

Можливості автономних паркінгів

Завдяки впровадженню розумних паркінгів виграє не лише бізнес, але й українські міста. Так, з’являються наступні можливості:

  • Зменшення заторів у містах.
  • Збільшення доходів міста від паркувального сервісу.
  • Автоматичний облік часу стоянки, щоб звести до мінімуму тривалість незаконного паркування.
  • Зниження забруднення повітря, адже водіям не потрібно кружляти, шукаючи вільне місце. Витрачається не лише час і паливо, але й створюються затори, викидаючи CO₂ (діоксид вуглецю).
  • Контроль доступу авто, а саме розпізнавання номерних знаків.
  • Інтелектуальна платіжна інфраструктура та прозорість проведення оплат.
  • Збір та аналіз даних, розуміння моделей поведінки водіїв, що допоможе приймати обґрунтовані рішення щодо масштабування або закриття паркувальних майданчиків, оптимізації транспортного потоку.

Проєкти розумного паркування

Існує кілька варіантів, як можна реалізувати розумне паркування:

  • Розумні датчики паркування по всьому місту

    IoT-пристрої, які розташовані містом, взаємодіють зі спеціальним додатком та допомагають водіям знаходити вільні місця для паркування. Наприклад, ультразвуковий датчик працює за допомогою ультразвукової хвилі, проте він може забруднюватися, що погіршує його роботу. Електромагнітний — фіксує поряд металевий предмет. Інфрачервоний сенсор виявляє рух, вимірюючи зміну температури навколо. Наземні датчики можна просто приклеїти на поверхню або закріпити шурупами.

  • Додатки для паркування

    Безкоштовні додатки на IOs або Android для паркування — це мрія всіх автовласників. Вони надають можливість знайти вільне місце на громадських або приватних стоянках, забронювати його, оплатити за послуги онлайн з телефона, отримати нагадування про закінчення часу та доплатити за необхідності.

    Наприклад, в Україні для мешканців Києва та гостей міста є додаток «Київ цифровий». З його допомогою можна побачити на мапі адреси муніципальних, перехоплювальних (на в’їзді у місто) та приватних автостоянок, дізнатися їхню ціну, сплатити за послуги онлайн (окрім приватних), автоматично завершити паркування у застосунку, завантажити квитанцію, отримати сповіщення щодо ремонту доріг тощо.

  • Двоповерхове паркування

    Це рішення допомагає подвоїти місця для паркування. Знайшовши вільне місце, водій в’їжджає на рампу, пандус з авто підіймається та звільняється місце для паркування під ним. Це можна робити як вручну, так і автоматизовано. Недоліком є організація правильного порядку паркування. Адже зручніше, якщо першим (зверху) буде паркуватися той автомобіль, водій якого пізніше звільниться, ніж той, хто розташував своє авто під ним. Такий варіант паркування найкраще підходить для автосалонів, СТО, поромних переправ, компаній зі своїм паркувальним майданчиком тощо.

Двоповерхове паркування

Двоповерхове паркування. Джерело Babco

Інтернет речей темна

Інтернет речей

IoT для бізнесу від Київстар

ІоТ-рішення для автоматизації різних бізнес-процесів у напрямках охорони, логістики, медицини, ЖКГ, агро тощо.

  • Підземне паркування з автоліфтом

    Це рішення для паркування розроблено, зокрема, для власників багатоповерхових будинків. Після того, як водій припаркує автомобіль у спеціальному гаражі та вийде з нього, транспортний засіб на ліфті опускається у підземне багаторівневе приміщення до вільного паркувального місця. Усе це відбувається автоматизовано, без втручання людини.

    Система керування координує кут повороту та швидкість переміщення машин, враховуючи актуальну ситуацію, тож забезпечує рух авто без зіткнень з іншими у межах доступного простору. Це дозволяє збільшити кількість паркувальних місць на одній території або спланувати нові. Усі моделі конструкцій можуть бути у наземному чи підземному варіанті або як комбінація обох.

Підземне паркування з автоліфтом
  • Паркування під сонячними панелями

У цьому рішенні поєднуються розумне паркування та відновлювані джерела енергії. Наприклад, так сонячними панелями накрили дах автостоянки шкільного подвір’я у штаті Каліфорнія. Компанія Google також додала сонячні навіси до своїх паркувальних місць. У Франції ж ця тема набула ще більших масштабів: держава зобов’язала з 2023 року на всіх стоянках для паркування понад 80 автомобілів встановити сонячні батареї впродовж наступних 3-5 років.

Паркування під сонячними панелями

Автостоянка з сонячними панелями у Каліфорнії. Джерело The New York Times

  • Альтернативні рішення

    Фахівці Центру досліджень сталого розвитку при Лундському університеті у Швеції пропонують свої рішення, щоб зменшити кількість авто у містах. Наприклад, використання додатка, який фіксує пересування користувача та нараховує бали за піші прогулянки, поїздки велосипедом або громадським транспортом. Також можна інформувати містян про каршерінг та альтернативні автомобілю варіанти поїздок і надавати на них знижки.

    Практика показує, що Smart Parking — це рішення для кращого майбутнього.

Огляди рішень#IOT#Рішення#Технології#IOTISKYIVSTAR

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Схожі статті

#IOT#MicrosoftAzure#Рішення#IOTISKYIVSTAR#Azure#ІнтернетРечей#ХмарніСховища
#IOT#M2M#SmartCity#IOTISKYIVSTAR#ІнтернетРечей#AzureStack
#IOT#SmartCity#Розвиток#Тенденції#IOTISKYIVSTAR#ІнтернетРечей#КиївстарДляДержави
#IOT#SmartCity#ІнтернетРечей#IOTISKYIVSTAR
#IOT#IOTISKYIVSTAR#РозумнеМісто#SmartCity
#SmartCity#IOT
#IOT#IOTISKYIVSTAR#SmartCity#Тренд#РозумнийБудинок
#IOT#IOTISKYIVSTAR

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку