Що таке IoT технологія та як вона впливає на різні галузі
22 березня 2023 7 хвилин читання

Що таке IoT технологія та як вона впливає на різні галузі?

Огляди рішень#IOT#MicrosoftAzure#Рішення#IOTISKYIVSTAR#Azure#ІнтернетРечей#ХмарніСховища

Про що:

Інтернет речей є однією з найбільш популярних технологій, які незабаром змінюватимуть спосіб роботи багатьох компаній. IoT (Internet of Things) — це важливий напрямок для розвитку організацій, які прагнуть бути в курсі нових тенденцій, орієнтуватися у цифрових трансформаціях та бути конкурентоспроможними. Тож, далі розповімо детальніше — що таке IoT, як використовують цю технологію та які можливості вона надає.

Зміст

Що таке IoT

Як з’явився перший IoT-пристрій

Як і де використовують Інтернет речей

Рішення IoT для українського бізнесу

Що таке IoT

IoT (Internet of Things) або Інтернет речей — це процес передачі даних між будь-якими фізичними пристроями. Щоб налаштувати IoT-інфраструктуру необхідно мати розумні датчики та сенсори, оснащені спеціальними М2М SIM-картами, платформу для керування системою, збору та обробки даних, а також мережу для зв’язку пристроїв між собою та з платформою.

Як працює IoT? IoT збирає дані з розумних пристроїв, які мають датчики та сенсори, і передає цю інформацію у хмарне сховище. Відповідне програмне забезпечення аналізує отримані дані. Потім в автоматичному або ручному режимі до пристроїв надходить зворотний сигнал від системи, який перетворюється у дії. Наприклад, так корегується робота оприскувачів на полях.

Як з’явився перший IoT-пристрій

Ця історія почалася у 1980-х роках з невдалого досвіду аспіранта факультету інформатики Університету Карнегі-Меллона (США) Девіда Ніколса. Щоразу, коли він бажав освіжитися Coca-Cola і приходив до автомата з напоями, то бачив його або порожнім, або заповненим банками, які ще не охолодилися. Усе через те, що місце було популярним серед студентів, і Девід просто не встигав купувати охолоджений напій.

У Ніколса з’явилася ідея дистанційно відстежувати наявність напоїв. Він визначив, що автомат має шість світових датчиків відповідно до шести колонок із пляшками. Щоб віддалено отримувати дані, а не полювати на холодну кока-колу, він встановив плату та підключив її до інтернету. Ця система щосекундно фіксувала стан кожного з індикаторів.

Тож, якщо програма показувала, що світло вмикалося та світилося понад 5 секунд, це означало, що хтось купив кока-колу і колонка порожня. Коли згодом світло цього індикатора вимикалося, це означало, що дві резервні холодні пляшки, які завжди зберігалися в автоматі, знов доступні для покупки, а решта із них ще теплі. Програма також відстежувала, скільки часу пляшки знаходилися в автоматі після поповнення, адже вони охолоджувалися протягом 3-х годин.

Згодом цю інформацію в інтернеті могли дивитися усі студенти, а перевірка статусу автомата стала стандартною процедурою, перш ніж до нього спуститися. Цю систему й вважають першим IoT-пристроєм.

Як і де використовують Інтернет речей

Зараз технологію IoT використовують у багатьох індустріях:

  • Сільське господарство та тваринництво

    Рішення IoT дозволяють фермерам краще аналізувати стан навколишнього середовища та вимірювати ключові сільськогосподарські показники: хімічний склад ґрунту, добрив, вологість повітря, температуру, рівень кислотності землі тощо. Технологія також допомагає використовувати дрони для відстеження стану рослин на полях.

    Водночас моніторинг здоров’я худоби передбачає використання чіпів для відстеження життєво важливих показників тварини, відомостей про вакцинацію та їхнє місцеперебування. Крім того, з IoT тісно пов’язана інша технологія — RTK. Як вона допомагає сільськогосподарському бізнесу, ми вже розповідали у статті.

  • Медицина

    Пристрої IoT можуть відстежувати важливі дані про стан здоров’я людини, такі як рівень цукру в крові, частота серцевих скорочень, артеріальний тиск тощо. Лікарі отримують детальну інформацію про самопочуття пацієнта у режимі реального часу. Це допомагає створювати точні клінічні прогнози. Алгоритми аналізують дані, отримані через системи IoT, та передбачають, коли пацієнту найімовірніше знадобиться екстрена медична допомога. Тож, розумні датчики підвищують ефективність лікування та допомагають проводити швидку діагностику хвороб.

  • Виробництво

    На підприємствах важливо дбати, щоб обладнання вчасно проходило техобслуговування. Недостатня увага до нього або іноді надмірна робота з ним збільшить ймовірність несправностей та, як наслідок, витрат. За допомогою розумних датчиків і правильного програмного забезпечення виробники можуть дистанційно контролювати роботу та стан свого устаткування.

Київстар допоміг налаштувати Інтернет речей для одного з виробників у галузі машинобудування. Підприємство звернулося з потребою у структурованому обслуговуванні великої кількості устаткування. Адже іноді було не зрозуміло, коли востаннє обслуговувався певний станок та хто відповідальний за це.Щоб розв’язати це питання, було вирішено придбати промислові планшети, які дозволяють за допомогою QR-коду на обладнанні фіксувати його тип, несправність та оперативно створювати заявки на ремонт. Наприклад, майстер цеху, проходячи повз станок і побачивши певну проблему у його роботі, може за допомогою планшету одразу сповістити про це фахівців. У такий спосіб вдалося удосконалити технічне обслуговування усього устаткування.

  • Логістика

    Технологія Інтернету речей широко застосовується в логістиці, дозволяючи покращити ефективність процесів та забезпечити більш точний контроль над рухом товарів від постачальника до кінцевого споживача. Можна здійснювати моніторинг вантажного транспорту, відстежувати рух посилок на складах, контролювати їхнє розміщення та стан, а також автоматизувати процеси збору та пакування замовлень.

Пристрій для моніторингу посилок Parcelive від британської компанії Hanhaa використовує технологію IoT, щоб надавати інформацію про стан вантажу у реальному часі. Він особливо корисний для відстеження цінних, крихких і чутливих до вологості та температури продуктів (наприклад, вакцин). Цей пристрій розміром з листівку додається до посилки та дозволяє як відправнику, так і одержувачу дізнаватися у спеціальному додатку точне місце та стан коробки. Крім того, прилад визначає, наскільки обережно поводилися з посилкою, а система виявлення світла повідомляє системі, коли пакунок було відкрито.

  • Транспорт

    IoT дозволяє ефективніше управляти автопарком: оптимізувати маршрути автомобілів завдяки аналізу поведінки водія; відстежувати дотримання ПДР, стану й кількості палива; моніторити використання транспортних засобів співробітниками в особистих цілях тощо. Датчики IoT цілодобово перевіряють справність транспорту. Зібрані дані допомагають створювати графіки технічного обслуговування ще до того, як авто зламається та спричинить простій у роботі.

Інтернет речей темна

Інтернет речей

IoT для бізнесу від Київстар

ІоТ-рішення для автоматизації різних бізнес-процесів у напрямках охорони, логістики, медицини, ЖКГ, агро тощо.

  • Розумне місто

    Пристрої IoT можна використовувати для створення розумних міст — Smart City. Датчики допомагають керувати міським трафіком, моніторити якість повітря, оптимізувати управління відходами у містах, покращити безпеку громадян, удосконалити паркування тощо. До речі, про IoT-паркування ми розповідали у статті «Розумні системи паркування: тенденції та можливості для українських міст».

  • Розумне ЖКГ

    Також за допомогою розумних лічильників можна моніторити та контролювати споживання електроенергії, водопостачання та інших комунальних послуг в будівлях.

Київстар впровадив «Розумний облік» в смт Квасилів Рівненської області. Завдяки цьому можна обліковувати та обробляти показники витрат води у 16 багатоквартирних будинках, відстежувати стан водопроводу, отримувати сповіщення про аварії чи незаконне втручання у мережу. Це дало можливість знизити втрати води на 10-15%.

  • Безпека

    IoT зменшує ризики небезпеки та вразливостей завдяки датчикам, розробленим для відеонагляду на різноманітних об’єктах: у житлових будинках, офісах та містах. До того ж завдяки підключенню камер відеоспостереження до мережі IoT можна додатково вдосконалити їхню роботу, застосувавши автоматизацію та машинне навчання.

  • Ритейл

    IoT можна використовувати для покращення досвіду клієнтів. Наприклад, надаючи їм інформацію про наявність товару або статус доставки. Крім того, пристрої з підтримкою Інтернету речей можна використовувати для збору відгуків клієнтів і отримання інформації, яка може допомогти компаніям покращити свої продукти та послуги. Технологія використовується також для персоналізації взаємодії з клієнтами.

У США Amazon використовує IoT-рішення для власного офлайн-магазина Amazon Go. Його відвідувачі можуть робити покупки, складаючи товари до свого кошика без необхідності йти до каси, щоб розрахуватися. Розумна система виявляє продукти, які придбав клієнт, а коли він виходить з продуктами, списує відповідну суму з його картки у додатку.

Рішення IoT для українського бізнесу

Використовуючи сучасну технологію IoT, українські компанії зможуть підвищити рентабельність бізнесу, удосконалити якість послуг та товарів, автоматизувати рутинні процеси тощо. У цьому допомагає IoT від Київстар, адже телеком-оператор може побудувати IoT-інфраструктуру для бізнесу.

Наприклад, Київстар надає М2М SIM-карти з тарифними планами для різних потреб компаній, підключає мережу для бездротової передачі даних, надає програмне забезпечення, щоб збирати та обробляти дані. Щоб усім цим ефективно керувати онлайн, можна використовувати — Центр керування IoT. Тож, замовляйте консультацію спеціаліста на сайті Київстар та дізнавайтесь більше про IoT-можливості для вашого бізнесу.

Огляди рішень#IOT#MicrosoftAzure#Рішення#IOTISKYIVSTAR#Azure#ІнтернетРечей#ХмарніСховища

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Схожі статті

#M2M#IOT#RTK-система#IOTISKYIVSTAR
#IOT#ІнтернетРечей#Технології#IOTISKYIVSTAR#M2M#SIM-карта#SmartCity#РозумнеМісто#Клієнт
#IOT#M2M#SmartCity#IOTISKYIVSTAR#ІнтернетРечей#AzureStack
#IOT#SmartCity#КиївстарДляДержави#IOTISKYIVSTAR
#IOT#IOTISKYIVSTAR
Інтернет речей у бізнесі: як це працює?19 березня 2021 4 хвилини читання

Інтернет речей у бізнесі: як це працює?

#ІнтернетРечей#Бізнес#IOT#IOTISKYIVSTAR#ХмарніСховища#M2M
Технологія Internet of Things у ЖКГ: 6 переваг15 березня 2021 4 хвилини читання

Технологія Internet of Things у ЖКГ: 6 переваг

#IOT#IOTISKYIVSTAR
#IOT#ІнтернетРечей#Бізнес#IOTISKYIVSTAR

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку