Бізнес без ризику як правильно використовувати публічний Wi-Fi для роботи
8 березня 2023 6 хвилин читання

Бізнес без ризику як правильно використовувати публічний Wi-Fi для роботи

Огляди рішень#ІнтернетДляБізнесу#Wi-Fi#VPN#Рішення

Про що:

У матеріалі про тренди в організації роботи на 2023 рік ми вже писали, що тенденція на гібридний формат співпраці залишається актуальною. А це означає, що співробітники, які працюють поза офісом, використовуватимуть як домашній або мобільний інтернет, так і публічний Wi-Fi, скажімо, у кав’ярні. Останній варіант викликає найбільше хвилювання бізнесу через безпеку робочої інформації.

У статті розповідаємо, як правильно використовувати публічний інтернет для роботи та як налаштувати безпечний Wi-Fi для клієнтів у закладах.

Зміст

Перешкоди для роботи через публічний Wi-Fi

Правила використання публічного інтернету

Як надавати клієнтам безпечний Wi-Fi у закладі

Публічний Wi-Fi — це бездротова мережа, якою можна користуватися у громадських місцях. Підключення до публічної мережі буває безкоштовним або платним, а також відкритим (без пароля) або закритим (потрібна авторизація).

Перешкоди для роботи через публічний Wi-Fi

Існує кілька причин, через які іноді небезпечно та незручно використовувати публічний Wi-Fi для роботи з важливими документами.

По-перше, безпека. Як правило, публічний Wi-Fi може бути вразливим до кібератак. Особливо, якщо він відкритий та незахищений авторизацією. Хакери легко перехоплюють будь-яку інформацію, яку людина передає такою мережею. Це призводить до крадіжки особистих даних — паролів, номерів кредитних карток, важливих файлів тощо.

По-друге, швидкість. Публічний інтернет здебільшого має обмежену швидкість інтернету та низьку якість зв’язку. Через це робочі програми та сервіси працюватимуть повільно.

По-третє, обмеження. Публічний інтернет може мати обмеження доступу до деяких вебресурсів. Заблокованими можуть бути соціальні мережі, файлообмінники тощо.

Правила використання публічного інтернету

Якщо все ж таки немає можливості використовувати інші інтернет-мережі, окрім публічного Wi-Fi у закладі, то рекомендуємо дотримуватися кількох правил:

  • Перевірена мережа

    За можливості користуйтеся вже перевіреною вам публічною мережею. Відомі вам Wi-Fi-точки, як-от від знайомої кав’ярні, ймовірно, менш підозрілі, оскільки компанія керує доступом до інтернету як послугою для свого бізнесу. Такий Wi-Fi, як правило, безпечніший, ніж випадковий безкоштовний Wi-Fi, який знаходить пристрій у громадському місці.

  • Фінансові операції

    Уникайте використання публічного відкритого Wi-Fi, коли здійснюєте важливі фінансові операції. Наприклад, онлайн-банкінг, покупки в інтернеті, страхування, кредитування тощо. Якщо все ж необхідно це зробити, перемикайтеся на власний мобільний інтернет, використовуючи смартфон як точку доступу. Наприклад, майже у всіх корпоративних тарифах для бізнесу від Київстар швидкісний 4G мобільний інтернет є безлімітним.

Цікаво, що абонентів, які використовують можливості 4G від Київстар, рік до року стає більше. Так, за підрахунками оператора, у 2022 році їх було 13 млн, а у 2021 році — 12,1 млн. І це зрозуміло, адже компанія торік модернізувала 7000 базових станцій до технології 4G та побудувала 700 нових точок. Інженери продовжують щодня оперативно відбудовувати зруйновані через бойові дії базові станції та запускають 4G у містечках та селах. Якщо ви досі користуєтеся 3G, то можете перейти на новий стандарт без додаткових витрат. Для цього потрібно змінити свою стару SIM-картку на нову у будь-якому магазині Київстар.

  • Конфіденційні дані

    Не варто користуватися публічним інтернетом для того, щоб завантажувати або передавати конфіденційну інформацію, як-от медичні або юридичні дані.

  • Особиста інформація

    Будьте уважні при використанні сайтів і додатків, де необхідно вводити особисту інформацію, наприклад, номер банківської картки, логіни та паролі, адресу електронної пошти чи номер телефону.

  • Спільний доступ до файлів

    Обов’язково вимкніть опцію спільного доступу до файлів під час підключення до публічної мережі Wi-Fi. Це можна зробити у системних налаштуваннях або на панелі керування, залежно від вашої операційної системи.

  • Автоматичний доступ до Wi-Fi

    Радимо вимкнути автоматичне підключення пристроїв (ноутбук, планшет, смартфон) до доступних Wi-Fi-точок. У цьому разі, можна натрапити на автоматичне підключення до небезпечної мережі інтернет. Підключайтеся тільки до перевірених.

  • Віртуальна приватна мережа (VPN)

    Для збереження безпеки даних вмикайте VPN. Ця мережа забезпечує шифрування даних, які ви надсилаєте та отримуєте через публічний Wi-Fi. Це унеможливить збір особистої інформації зловмисниками. VPN кодує трафік, що передається до ноутбука чи телефону та з них, і підключає користувача до захищеного сервера. У такий спосіб цей інструмент засекречує вашу персональну інформацію та ваші дії в інтернеті від хакерів та навіть власників мережі.

  • Оновлення

    Регулярно оновлюйте свої програми та антивірусне програмне забезпечення, щоб захистити свої пристрої від кіберзагроз.

  • Відкриті мережі без пароля

    Уникайте відкритих публічних мереж, які не потребують введення пароля або авторизації, адже вони можуть бути небезпечними для роботи.

  • Слідкуйте за своїми особистими пристроями

    Не залишайте ноутбук, планшет чи смартфон без нагляду у громадських місцях. Навіть якщо ви вживаєте запобіжних заходів у мережі Wi-Fi, це не завадить комусь заволодіти вашим майном або крадькома переглянути інформацію. Будьте уважні до свого оточення, а також шифруйте свої пристрої.

Як надавати клієнтам безпечний Wi-Fi у закладі

Розберемо це на прикладі кав’ярні, яка надає поціновувачам кави можливість не тільки насолодитися напоями, а й працювати за столом зі своїм ноутбуком. Клієнти можуть використовувати як свій мобільний інтернет, так і Wi-Fi закладу.

Тож, кав’ярня може роздавати відвідувачам Wi-Fi за допомогою фіксованого інтернету від Київстар. Ця послуга надається бізнесу, приміщення якого розташоване у житловому будинку. Так заклад отримає стабільну швидкість інтернету від 50 Мбіт/с до 100 Мбіт/с, безперебійний зв’язок навіть при використанні мережі кількома пристроями одночасно. Підключення до швидкісного інтернет-каналу відбувається за виділеною оптоволоконною лінією FTTB (Fiber to the Building).

Зв'яток та інтернет темна

Звʼязок та інтернет

Інтернет для окремих будівель у місті

Інтернет для бізнесу в ТРЦ, бізнес-центрах, дата-центрах та інших офісних або промислових будівлях в місті. Вибирайте оптимальну швидкість від 20 Мбіт до 10 Гбіт/с.

Щоб почати надавати Wi-Fi клієнтам, необхідно:

  • Вибрати тарифний план, необхідну швидкість інтернету та підключити фіксований інтернет FTTB від Київстар.
  • Встановити роутер у кав’ярні там, він забезпечить найкраще покриття.
  • Підключити маршрутизатор до інтернету через FTTB-інтернет, що дозволить під’єднуватися бездротовим пристроям відвідувачів до Wi-Fi.
  • Налаштувати маршрутизатор за допомогою вебінтерфейсу.
  • Захистити мережу публічного Wi-Fi закладу від несанкціонованого доступу, налаштувавши пароль.
  • Сповістити клієнтів про те, що у закладі надається безкоштовний публічний інтернет та повідомити пароль. Інформацію про пароль краще повідомляти окремо кожному клієнту, а не розміщувати його публічно на столах або біля каси.

Загалом, доступний Wi-Fi може покращити клієнтський досвід відвідування будь-якого закладу: кав’ярні, салону краси, сервісного центру, кафетерію, ресторану, магазину тощо.

Тож, щоб підключити фіксований інтернет FTTB від Київстар для свого бізнесу, перевірте, чи є покриття за вашою адресою, та надішліть заявку на сайті для уточнення деталей. Можна також зателефонувати за номером 067 466 15 51. Далі необхідно підписати договір на користування послугою та очікувати на майстра, який допоможе підключити та налаштувати інтернет.

Огляди рішень#ІнтернетДляБізнесу#Wi-Fi#VPN#Рішення

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Схожі статті

#Геоаналітика#FTTB#ПортретКлієнта#BigData#БігДата
#Azure#MicrosoftAzure#FTTB#Microsoft365#Офіс365#Бізнес#ІнтернетДляБізнесу#Тарифи#4G
#ATC#IPтелефонія#AntiDDoS#ІнтернетДляБізнесу
#FTTB#Рішення#Технології#ІнтернетДляБізнесу
#Технології#ІнтернетДляБізнесу#КорпоративнийІнтернет#Рішення#Тарифи
#AntiDDoS#Cybersecurity#Microsoft365#Офіс365#Рішення
#Microsoft365#Cybersecurity#Кібербезпека#Офіс365#Кібератака#Захист#ДобіркаСервісів
#ATC#0-800#IPтелефонія#FTTB#Бізнес-рішення#ДобіркаСервісів#Клієнт#4G#КорпоративнийІнтернет#ІнтернетДляБізнесу

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку