Про що:

Всупереч викликам 2022 року майбутнє телекомунікаційної галузі прогнозується як перспективне, оскільки компанії подвоюють зусилля для вдосконалення інфраструктури, розробляють стратегію розвитку, співпрацюють з іншими бізнесами для операційної ефективності. Розуміння динаміки майбутніх змін може допомогти організаціям швидше розвиватися. Що чекає на ринок світових телекомунікацій у 2023 році та як це позначиться на українському телекомі?

Зміст

Метавсесвіт

Фінансові технології

Оптоволоконні лінії

Фіксований бездротовий доступ до інтернету

5G та периферійні обчислення

Мережа як послуга

Блокчейн

Метавсесвіт

У звіті S&P Global Market прогнозується, що метавсесвіт на рівні зі штучним інтелектом у 2023 році буде впроваджуватись у широкий спектр програм, впливаючи на усі цифрові взаємодії між людьми. Основним елементом метавсесвіту є, зокрема, якісний широкосмуговий доступ до інтернету. Завдяки цьому можна забезпечити безперервне підключення та можливість як приймати, так і передавати інформацію на високих швидкостях. І телеком-компанії у розвитку цього напрямку грають одну з головних ролей.

Метавсесвіт — це віртуальний світ, набір середовищ, які дозволяють користувачам взаємодіяти один з одним у цифровому режимі в реальному часі з будь-якого місця. Для цього можна використовувати майже будь-який пристрій: смартфон, ноутбук. Він може бути як альтернативою фізичному світу, так і його доповненням. Наприклад, користувачі можуть працювати, підтримувати зв’язок із колегами та друзями, відвідувати концерти, конференції, віртуально подорожувати по всьому світу. І все це у віртуальному просторі.

Так, влітку 2022 року українські технологічні компанії вже організовували заходи у метавсесвіті та обговорювали на них результати й плани з командами по всьому світу. На віртуальній зустрічі у компанії Roosh понад 100 людей приєдналися до загальної конференції та провели понад 4 години у 3D-просторі. Тому для українського бізнесу, працівники яких перебувають в інших країнах, метавсесвіт є зручним інструментом сучасності, що розвиватиметься й у 2023 році.

Фінансові технології

Сьогодні перспективним напрямком для телеком-операторів стає фінтех-ринок, адже компанії можуть пропонувати клієнтам нові фінансові рішення для швидких та зручних платежів. Так, фінтех для B2B-ринку все частіше розглядається як рівень інфраструктури, на базі якого можна створювати власні продукти та пропозиції. Ця тенденція, яку називають вбудованим фінансуванням, різко розширює можливості ринку у 2023 році.

Для телеком-компаній фінтех-напрямок є перспективним з кількох причин. Найперше, оператори зв’язку можуть надавати послуги організаціям у сфері фінансів. Наприклад, банки користуються системою оцінки позичальника — скорингом, яку вони підключають через API.

По-друге, оператори можуть на стику фінансових технологій та телекомунікацій розвивати свої послуги для абонентів. Скажімо, дозволяти оплачувати комунальні послуги або квитки на кіносеанс прямо з мобільного рахунку. Тож, у наступні роки постачальники мобільного зв’язку будуватимуть свої екосистеми, які включатимуть банківські послуги.

Оптоволоконні лінії

Телекомунікаційні організації у 2023 році продовжать впровадження оптоволоконних технологій. Очікується, що використання оптоволоконного зв’язку на глобальному рівні до 2030 року зросте до 39,2%. Для прикладу у 2021 році було 27,9%. Світові телеком-компанії все частіше розглядають оптоволокно як стабільний актив цифрової інфраструктури.

А вже сьогодні підключитися до швидкісного інтернет-каналу за виділеною оптоволоконною лінією FTTB (Fiber to the Building) українські компанії можуть завдяки фіксованому оптичному інтернету від Київстар. Технологія забезпечує передачу даних на швидкості до 100 Мбіт за секунду. Це рішення підійде організаціям, офіси яких розташовані у житлових будинках:

  • магазини,
  • аптеки,
  • банки,
  • перукарні тощо.

Дізнатися більше про підключення послуги від фахівця Київстар можна за номером телефону [(067) 130-95-95](tel:(067) 130-95-95).

Фіксований бездротовий доступ до інтернету

Телеком-оператори замислюються про перехід на технологію FWA (Fixed Wireless Access), особливо п’ятого покоління (5G), адже це дозволить надавати клієнтам широкосмуговий доступ до мережі інтернет у приміських і сільських районах, де прокладати та обслуговувати оптоволоконні лінії непомірно дорого.

За даними Bankai Group очікується, що у 2023 році фіксований бездротовий доступ 5G FWA може стати альтернативою дротового широкосмугового підключення. У цій технології використовуються радіохвилі, щоб забезпечувати доступ до мережі інтернет між двома стаціонарними точками. Водночас розгортання 5G FWA разом із масштабуванням площі оптоволокна значно прискорять розвиток галузі. За оцінками «Делойт», до 2026 року загальна кількість FWA-підключень зростатиме в середньому на 19% щороку. Зокрема прогнозується, що глобальна ринкова вартість інфраструктури 5G досягне $131,4 млрд до 2030 року з $1,18 млн у 2021 році.

Президент «Київстар» Олександр Комаров зазначає, що російсько-українська війна не зупинила рух телеком-оператора з розвитку мобільних мереж, тому у перспективі після війни є плани запустити технологію 5G і в Україні.

5G та периферійні обчислення

5G може допомогти компаніям підтримувати мобільні вузли периферійних обчислень (Mobile Edge Computing, MEC), які розширюють можливості хмар для бізнесу.

Основна ідея MEC полягає в тому, що обчислення даних відбуваються не на віддалених серверах, які розташовані на значній відстані від користувачів та пристроїв, а на безлічі локальних серверів. Так, платформа MEC може розгортатися на базових станціях телеком-операторів, шлюзах та інших вузлах мережі. Це забезпечує гнучкий та швидкий запуск нових послуг для клієнтів. Крім того, архітектура MEC дозволяє мобільним операторам «відкривати» свої мережі радіодоступу (RAN) авторизованим особам (розробникам додатків, постачальникам контенту тощо).

У поєднанні з 5G технологія MEC здатна вирішити одну з ключових проблем цифрового світу — вона зменшує затримку обробки даних у мережі, а також забезпечує максимально високу пропускну здатність. Це, своєю чергою, сприятиме розвитку розумних міст, безпілотних транспортних засобів, телемедицини, IoT, відеострімінгу, AR/VR тощо.

Мережа як послуга

Оскільки створення, розгортання та обслуговування маршрутизаторів, оптимізаторів WAN та інших елементів мережі є громіздким процесом, у 2023 році організації частіше використовуватимуть модель хмарних послуг “мережа як послуга” (Network-as-a-service, NaaS). Завдяки їй компанії можуть керувати власними корпоративними мережами без підтримки власної мережевої інфраструктури.

Оскільки трафік компаній часто змінюється та може перевищувати очікуваний ліміт, NaaS гарантує безперебійну роботу мережі навіть під час високих навантажень і запобігає збоям у системі. Тож, можна збільшувати та зменшувати масштаб відповідно до змін попиту, швидко розгортати послуги та усувати зайві витрати на апаратне забезпечення.

“Мережа як послуга” (NaaS) може взаємодіяти разом з “інфраструктурою як послугою” (IaaS), “платформою як послугою” (PaaS) і “програмним забезпеченням як послугою” (SaaS). Їх підтримує глобальна служба хмарних обчислень Microsoft Azure, яка дає змогу зберігати й обробляти дані у понад 100 дата-центрах у 60+ регіонах світу. Зокрема, українські компанії можуть скористатися можливостями цієї хмарної платформи завдяки Київстар, адже телеком-оператор є стратегічним партнером Microsoft в Україні.

Хмари та зберігання даних темна

Хмарна інфраструктура

Microsoft Azure від Київстар

Глобальна хмарна платформа для безпечного розгортання IT-інфраструктури. Розробляйте нові продукти, тестуйте, налагоджуйте внутрішні бізнес-процеси без утримання фізичних серверів.

Блокчейн

У 2023 році очікується тенденція обліку активів телеком-операторів за допомогою блокчейну (Blockchain Asset Inventory). Завдяки блокчейну можна спростити повсякденні операції бізнес-процесів у телекомі, підвищити їхню безпеку та знизити витрати. Ця технологія змінює способи транзакцій, методи аутентифікації користувачів та виконання платежів. Її також застосовуватимуть для цифрової ідентичності, управління даними, роумінгу, 5G (підбір найшвидшого вузла для зв’язку), Smart City, мобільної торгівлі, M2M та IoT (захищене P2P-з’єднання для пристроїв IoT), eHealth (захищене зберігання медичної інформації в електронному вигляді) тощо.

Системи обміну даними, архітектура яких заснована на блокчейні, дозволять користувачам отримати контроль над правом власності на свої дані. Тобто вони почнуть «володіти» своїми даними та вирішуватимуть, хто матиме до них доступ. Такі тенденції можуть вплинути на сферу охорони здоров’я, медицину та фінансові послуги. Крім того, нові архітектури баз даних матимуть вплив на рекламу та соціальні медіа. Блокчейн у сфері телекомунікацій допоможе операторам зв’язку перетворитись на повноцінних постачальників цифрових послуг.

До того ж у лютому 2023 на порталі Дія.Цифрова освіта стартує безоплатна програма з навчання українців блокчейну. Це стане потужним стимулом для розвитку цифрової економіки. 100 годин теорії та практики з реальними кейсами в різних екосистемах, що відкриває нові можливості для українського бізнесу та людей. Для реєстрації необхідно заповнити форму.

Це лише деякі з головних телекомунікаційних трендів на наступний рік. Вони суттєво вплинуть на діяльність телекомунікаційних компаній і послуги, які ті надають, покращуючи цифровий досвід користувачів.

Тренди та аналітика#Azure#Microsoft365#MicrosoftAzure#Офіс365#FTTB#Інтернет#ІнтернетДляБізнесу#Технології#B2B#API

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Схожі статті

#ШтучнийІнтелект#Azure#AI#ШІ#MicrosoftAzure#BigData#ІнтернетДляБізнесу#Кібербезпека
Який тип інтернету обрати для бізнесу?19 липня 2023 5 хвилин читання

Який тип інтернету обрати для бізнесу?

#FTTB#Бізнес#Інтернет
#Технології#Рішення#FTTB
#Рішення#Технології#Бізнес#ШтучнийІнтелект#ШІ#AI
#Azure#MicrosoftAzure#Microsoft365#Офіс365
#FTTB#Рішення#Технології#ІнтернетДляБізнесу
#Технології#ІнтернетДляБізнесу#КорпоративнийІнтернет#Рішення#Тарифи
#IOT#ІнтернетРечей#Рішення#IPтелефонія#IOTISKYIVSTAR#Інтернет#ІнтернетДляБізнесу#КорпоративнийІнтернет#Тарифи

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку