10 хв читати
Головна / Новини / Бізнес рішення / Azure DevOps: комплексні інструменти для розробників і тестувальників

Azure DevOps: комплексні інструменти для розробників і тестувальників

Azure DevOps: комплексні інструменти для розробників і тестувальників, автор Київстар | Kyivstar Business Hub, зображення №1
Київстар
Київстар Бізнес – надійний партнер бізнесу та держави, який допомагає у виконанні щоденних задач та оптимізації внутрішніх процесів.
29 Березня 2023
Бізнес рішення

DevOps є стандартною практикою у багатьох технологічних компаніях і стартапах. Організації, які впровадили DevOps, помічають підвищення продуктивності та ефективності роботи, фіксують значно коротший час виходу на ринок продуктів та, як наслідок, підвищення задоволеності їхніх клієнтів. Тож, пропонуємо детальніше дізнатися, що таке Azure DevOps та які сервіси допомагають розробникам й тестувальникам у роботі?

 

Що таке Azure DevOps

Azure DevOps (акронім від англ. development і operations) — це набір сервісів, які допомагають розробникам та тестувальникам створювати й розгортати програмне забезпечення, а також підтримувати його експлуатацію. Azure DevOps є одним з 200+ сервісів глобальної хмарної платформи Microsoft Azure, яка дозволяє зберігати й обробляти дані у понад 100 дата-центрах у 60+ регіонах світу.

 
Коротко розберемо процес взаємодії команди DevOps на прикладі онлайн-магазина. Уявімо, що онлайн-магазин — це програмний продукт, розробку якого необхідно розпланувати, а потім реалізувати у визначені строки. Далі потрібно налаштувати функціонал, підтримувати діяльність та розвивати платформу. Для цього розробники застосовують сервіси DevOps (огляд яких ми зробимо далі).

Коли вебплатформа вже працює, тестувальники DevOps допомагають забезпечити її безперебійну роботу. Наприклад, якщо відвідувачі онлайн-магазину скаржаться, що їм складно знайти потрібні товари на сайті, то спеціалісти використовують сервіси DevOps, щоб швидко виправити проблему і додати нові інструменти пошуку. Проте така плідна взаємодія між фахівцями не завжди була ефективна, і саме це стало першоджерелом для появи DevOps.

DevOps об’єднує команди

Ідея DevOps з’явилася у бельгійського інженера Патріка Дебуа у 2007 році. На той час він відповідав за розробку та тестування великого проєкту. Проте цей процес супроводжувався постійними суперечками та сварками між командами розробників та тестувальників, адже у кожного з фахівців було своє бачення виконання проєкту. Це були роз’єднані команди з власними цілями, які конкурували з цілями інших колег.

Azure DevOps: комплексні інструменти для розробників і тестувальників, автор Київстар | Kyivstar Business Hub, зображення №2

Патрік Дебуа. Джерело Forbes

Порушення комунікації всередині команд могло спричинити зрив дедлайнів та збитки. Зважаючи на це, Патрік знайшов рішення для гнучкого системного адміністрування команд, щоб об’єднати їх в одне ефективне середовище. Тобто DevOps виступив у ролі своєрідного «мосту» для співпраці між розробниками та тестувальниками.

У 2009 році темі конфліктів між командами було присвячено кілька конференцій, одну з яких Патрік назвав DevOpsDays, а після події він використав хештег #DevOps, щоб продовжити комунікацію в Twitter. Так з’явився рух, який трансформував IT-індустрію.

Як результат, сьогодні на ринку можна знайти корисні DevOps-інструменти, які задовольнять потреби різних компаній у розробці. Наприклад, можна скористатися хмарними рішеннями від Azure Microsoft. Тож, далі розглянемо сервіси, з яких складається Azure DevOps.

Сервіси Azure DevOps

Інструменти Azure DevOps можна використовувати як разом, так і окремо, щоб доповнити наявні робочі процеси:

  • Azure Boards

Сервіс, який допомагає розробникам керувати проєктами у режимі реального часу за допомогою візуалізації на онлайн-дошках. Тобто Azure Boards дає змогу зберігати та відстежувати інформацію про різні типи завдань, визначати їхню пріоритетність, встановлювати дедлайни та розподіляти їх між колегами.

Крім того, сервіс допомагає використовувати методологію Agile: Scrum, Kanban, ХР, Lean. Agile — це методологія управління проєктами, яка ґрунтується на постійній взаємодії із замовником. Завдяки цьому розробники оперативно отримують зворотний зв’язок та швидко адаптують продукт до актуальних бізнес-потреб компанії.

Для зручності Azure Boards можна навіть інтегрувати у Teams, який міститься в пакеті ліцензійних програм Microsoft 365 від Київстар. Так колеги зможуть отримувати повідомлення про зміни у завданнях, коментарі до проєкту та інші сповіщення відразу у Teams. Це дозволить збільшити продуктивність, мінімізуючи час на узгодження іншими каналами комунікації.

  • Azure Repos

Сервіс для управління версіями коду програми. Завдяки цьому команди розробників працюють над кодом в одному місці, а саме у безпечному та надійному хмарному середовищі Azure DevOps від Microsoft. Сервіс дозволяє зберігати історію змін, внесених у код, та переглядати її з будь-якого гаджета й в зручний час.

Azure Repos фіксує стан файлів щоразу, коли розробник редагує код, зберігаючи інформацію про це. Тож за потреби можна відкликати конкретні зміни. Сервіс підтримує різні типи контролю версій, включаючи Git, Team Foundation Version Control (TFVC) та Subversion. А також він забезпечує захист коду та даних, використовуючи, наприклад, шифрування трафіку та резервне копіювання даних.

  • Azure Pipelines

Сервіс, який допомагає створювати, налаштовувати та запускати автоматизований збір та розгортання ПЗ для додатків на різних платформах та у різних середовищах. Зокрема, він допомагає візуалізувати розгортання будь-якої кількості взаємозалежних етапів.

Завдяки Azure Pipelines під час розробки можна збирати та тестувати код, автоматично створювати пакети ПЗ, налаштовувати канали розгортання ПЗ у продуктах. Є можливість гнучкого розгортання в Kubernetes, без серверів або віртуальних машин.

  • Azure Test Plans

Сервіс, який дозволяє планувати, створювати та відстежувати тестові сценарії для ПЗ. Тестування, наприклад, мобільних або вебдодатків відбувається в автоматичному, напівавтоматичному та ручному режимах. Azure Test Plans може виконувати тести у різних конфігураціях середовища, зберігати дані щодо виявлених помилок, а також зображати прогрес на дашборді.

  • Azure Artifacts

Сервіс, який допомагає ділитися кодом, зберігати програмні пакети різного типу (NuGet, npm, Maven, Python тощо), управляти ними та відстежувати їхні версії. Це можна робити у приватних та публічних репозиторіях, що використовуються у проєктах розробки ПЗ.

Також Azure Artifacts дозволяє впроваджувати політики безпеки та надавати ролі користувачам. Так, є можливість увімкнути різний рівень доступу до репозиторіїв для колег.

Як підключити Azure DevOps?

За підрахунками Microsoft One Engineering System, після підключення сервісів Azure DevOps рівень задоволеності працівників співпрацею підвищився на 93%. Тож, щоб налаштувати сервіси Azure DevOps для своїх команд, зверніться до спеціалістів Київстар, адже компанія є стратегічним партнером Microsoft в Україні. Для з’єднання з експертом, перейдіть на сайт, натисніть кнопку «Замовити консультацію», заповніть форму та очікуйте на дзвінок.

Теги
Підписатись на розсилку