IoT, або Інтернет речей — що це таке?
12 травня 2020 9 хвилин читання

IoT, або Інтернет речей — що це таке?

Бізнес-рішення#IOT#IOTISKYIVSTAR#ІнтернетРечей

Про що:

Розумні будинки, розумні міста, системи охорони, які розпізнають злочинців і автоматично викликають поліцію, гаджети, що самостійно контролюють стан хворих або роботу верстатів на заводі — все це вже не здається картинками з фантастичного кіно. Завдяки технології IoT ми можемо автоматизувати безліч побутових і робочих процесів тут і зараз. Давайте ж розберемося, що це за чудовий Інтернет речей, як він функціонує, чим і кому може бути корисний.

Зміст

Що таке Інтернет речей

IoT: як це працює

Можливості та перспективи застосування технології

Навіщо IoT бізнесу

IoT: за і проти

Cisco Jasper від Kyivstar

Що може Центр керування IoT

У чому перевага Центр керування IoT

Кому підійде Центр керування IoT

Що таке Інтернет речей

IoT, або Інтернет речей, Internet of Things — це складний термін, який включає кілька складових:

  1. По-перше, це пристрої, підключені до інтернету й об’єднані в мережу: IoT-пристрої та фізичні об’єкти, оснащені електронними компонентами (сенсори, датчики та виконавчі механізми). Це і техніка для розумного будинку, і трекери домашніх тварин, і сенсори для худоби та сільського господарства, а також машини, роботи, нафтогазові комплекси й багато іншого.
  2. По-друге, це технології, стандарти та додатки, які дозволяють фізичним об’єктам підключатися до інтернету, інтегруватися в комп’ютерну мережу, а також допомагають збирати, аналізувати, фільтрувати, обробляти, зберігати інформацію та обмінюватися даними з іншими пристроями.
  3. І нарешті, це структура, що складається з окремих мереж, де люди взаємодіють з пристроями, а пристрої взаємодіють між собою, автоматично реагують на зміну навколишнього середовища й можуть приймати рішення без участі користувача.

IoT: як це працює

Інтернет речей, як і звичайний інтернет, складається з великої кількості пов’язаних між собою мереж. Кожна з цих мереж працює за різними стандартами та розв’язує свої задачі: керує кондиціонерами, регулює опалення, автоматично налаштовує освітлення, стежить за пульсом під час тренування та сигналізує в разі перевантаження.

Щоб усі ці різноманітні мережі змогли об’єднатися в одну, використовується четверта версія протоколу IP — IPv4. Ця версія дозволяє використовувати понад 4 мільярди IP-адрес. Але через те що обсяг IoT збільшується дуже швидко, й уже до 2020 року в світі прогнозують від 30 до 50 мільярдів об’єднаних у мережі речей, яким потрібна своя IP-адреса або унікальний ідентифікатор, впроваджують шосту версію протоколу — IPv6. Вона дозволить використовувати більше ніж 40 тисяч IP-адрес кожному жителю Землі. Вражає, чи не так?

IoT-пристрої всередині кожної окремої мережі можна налаштовувати, надавати або забороняти їм доступ до даних. Але в цілому вони функціонують самостійно в режимі реального часу. IoT-системи включають комплекс розумних пристроїв, об’єднаних в мережу, і хмарну платформу для зберігання даних. З хмарним сховищем і між собою девайси пов’язані найчастіше з допомогою Wi-Fi, Bluetooth або мобільного зв’язку.

На першому етапі роботи IoT-система збирає дані від вимірювальних пристроїв з датчиками та сенсорами. Наприклад, це можуть бути датчики для вимірювання температури, сенсори, щоб контролювати рівень освітленості або частоту пульсу людини. Ці пристрої зчитують необхідні дані та перетворюють у формат, придатний для передачі в хмарне сховище та подальшої обробки.

За допомогою сховища, хмарних обчислень і програмного забезпечення відбувається аналіз даних. Якщо система помічає будь-які відхилення: температура виявляється занадто низькою або ритм серцебиття занадто частим, в роботу включаються виконавчі пристрої або девайси для сповіщення користувача.

Виконавчі пристрої перетворюють отримані цифрові електричні сигнали на дії. Наприклад, спеціальний гаджет вмикає опалення або смартфон повідомляє користувача про аритмію та викликає швидку допомогу.

Можливості та перспективи застосування технології

Багато хто чув про концепції розумного будинку та розумного міста й асоціюють IoT саме з ними. Безумовно, використання Інтернету речей допомагає зробити побут максимально комфортним і автоматизованим:

  • смартхолодильник замовить необхідні продукти онлайн;
  • система контролю клімату відрегулює температуру та вологість у квартирі;
  • система безпеки розпізнає обличчя тих, хто проходив повз ваші двері, порівняє їх фото з базою поліції та в разі потреби викличе патрульних;
  • віртуальні помічники ввімкнуть світло, музику та інші електроприлади за голосовою командою або одним кліком на смартфоні.

Навіщо IoT бізнесу

Як і у випадку з розумним будинком, в бізнесі Інтернет речей дозволяє автоматизувати процеси. Це своєю чергою:

  • знижує трудовитрати;
  • здешевлює процес виробництва;
  • скорочує обсяги відходів;
  • підвищує якість послуг або виробленого продукту;
  • спрощує логістику.

Впровадження IoT буде корисним для будь-якої галузі або сфери бізнесу:

  1. Для електроенергетики, щоб за допомогою дистанційного моніторингу поліпшити контроль роботи підстанцій і ліній електропередачі.
  2. Для медицини, щоб смартпристрої допомагали цілодобово контролювати стан пацієнта.
  3. Для сільського господарства, щоб розумні ферми й теплиці самостійно дозували полив і кількість добрив.
  4. Для логістики, щоб максимально скоротити вплив людського фактора та зменшити вартість вантажоперевезень.
  5. Для пасажирського транспорту, щоб краще контролювати рух, оптимізувати маршрути, навігацію, системи оповіщення, безпеки на дорогах і багато іншого.

IoT: за і проти

Як у всього в цьому світі, в Інтернету речей є свої недоліки:

  • Безпека — найбільша ложка дьогтю в бочці меду IoT. У багатьох побутових і виробничих пристроях не шифрується бездротова передача даних або неможливо встановити безпечний пароль достатньої складності. Тому Інтернет речей часто піддається атакам хакерів. Кіберзлочинці знаходять вразливі місця в системі й отримують контроль над вашими пристроями: можуть керувати технікою, закривати та відкривати електронні замки, стежити за допомогою відеокамер і датчиків на приладах, здійснювати фішингові атаки, завантажувати віруси.
  • Правові аспекти впровадження IoT все ще не оформлені чітко.

Але варто зазначити, що проблеми правового регулювання та безпеки пов’язані лише з тим, що Інтернет речей — молода технологія, яка зараз на етапі активного розвитку та вдосконалення. Щоб убезпечити IoT-мережу, можна ввести обов’язкову сертифікацію пристроїв, використовувати підключення у закритій приватній віртуальній мережі, встановити на техніку спеціальні уніфіковані чіпи або скористатися готовими рішеннями від компаній, що спеціалізуються на IoT.

Cisco Jasper від Kyivstar

Центр керування IoT Cisco — зручний і безпечний сервіс для дистанційного контролю та управління обладнанням і IoT-пристроями за допомогою SIM-карт і мобільної мережі. Сервіс працює в режимі реального часу, використовуючи єдину онлайн-платформу.

Що може Центр керування IoT

  1. Моніторинг пристроїв у режимі онлайн. Користувач отримує повідомлення про збільшення або скорочення частоти підключень до мережі, збільшення або зниження обсягів передачі даних. Також платформа дозволяє керувати витратами на обслуговування всіх IoT-пристроїв.
  2. Збір статистики та обробка даних. Сервіс надає користувачеві детальну інформацію про всі встановлені SIM-карти в режимі реального часу, даючи можливість аналізувати й оптимізувати їх роботу.
  3. Управління в особистому кабінеті. Користувач може активувати, вимикати SIM-карти та перевіряти їх працездатність, контролювати витрати на зв’язок усіх IoT-пристроїв, не залишаючи робоче місце або домівку.

У чому перевага Центр керування IoT

  • Зручна тарифікація. Користувач сплачує в кінці місяця лише за використаний трафік. Рахунок можна оплатити протягом 20 днів.
  • Захист даних. Якщо кожна SIM-карта прив’язана до конкретного пристрою, користувач може її активувати, деактивувати, керувати параметрами роботи, але карту вже не можна буде використовувати не за призначенням. Також SIM-карти мають захист від шахраїв.
  • Сервіс можна протестувати протягом двох місяців без тарифікації трафіку – активувати безкоштовно на 60 днів.

Кому підійде Центр керування IoT

  • Компаніям-перевізникам, щоб спостерігати за пересуванням транспорту, контролювати маршрут, паливо та вантажі.
  • Охоронним компаніям для датчиків сигналізації, руху, температури, систем контролю відкриття й закриття дверей і вікон, а також автомобільних сигналізацій.
  • Банкам для банкоматів, POS-терміналів, GPS-трекерів, протипожежних і охоронних систем, контролю транспорту та заставного майна.
  • Ритейлу, щоб підтримувати зв’язок точок реалізації зі складами, стежити за наявністю або відсутністю необхідного товару й у разі потреби швидко замовляти продукцію на кожен об’єкт.
  • Енергетикам для використання в розумних лічильниках електроенергії, які самостійно фіксують і надсилають показники постачальникові послуг, а також для моніторингу ділянок магістральної мережі, роботи підстанцій.
  • Сільгосппідприємствам і фермерам, щоб контролювати температуру та вологість повітря в теплицях і ангарах для тварин, полив рослин, наявність води та кормів; щоб визначати якість ґрунту та води, дозувати добрива й насіння, керувати витратою ПММ, місцем розташування сільгосптехніки й транспорту, а також, щоб оптимізувати роботу протипожежних і охоронних систем за допомогою IoT.

Якщо у вас залишилися питання або є пропозиції, пишіть нам на m2m@kyivstar.ua

Бізнес-рішення#IOT#IOTISKYIVSTAR#ІнтернетРечей

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку