5 принципів побудови сильної команди: як це роблять у Microsoft, Apple та Amazon
17 січня 2024 7 хвилин читання

5 принципів побудови сильної команди: як це роблять у Microsoft, Apple та Amazon

Тренди та аналітика#Компанії#Microsoft365#Офіс365

Про що:

Потужна команда — головна цінність бізнесу. Але недостатньо зібрати разом талановитих профі та сподіватися, що вони будуть стрімко досягати цілей компанії. Сильну команду треба вибудовувати — створювати умови, де кожен зможе розкрити свої здібності на максимум. Як це зробити? Пропонуємо 5 принципів, які працюють в Apple, Microsoft, Amazon та інших світових компаніях.

Зміст

Будьте зацікавленим тренером

Не контролюйте колег як дітей

Шукайте готових співпрацювати, а не конкурувати

Віддавайте одну ініціативу одній команді

Встановлюйте владу здібних

Будьте зацікавленим тренером

Люди не звільняються з компанії — вони йдуть від керівників. СЕО Microsoft Сатья Наделла каже, що це — одне з найбільш корисних відкриттів для нього. В корпорації розуміють: бути лідером команди — привілей. Тут менеджер повинен бути тренером, тобто моделювати роботу, щоб працівники досягали потрібних результатів. 

Щоб допомагати лідерам прокачувати менеджерські навички, в Microsoft розробили модель Model Coach Care — вона описує риси поведінки, які має демонструвати кожен керівник:

  • Model (моделюй) — будь взірцем для наслідування та показуй приклад
  • Coach (навчай) — давай поради та будь зацікавленим 
  • Care (турбуйся) — дбай про колег

Наделла наголошує, що керівник повинен робити так, щоб робота в компанії була для працівників чимось значущим. Ніхто не захоче витрачати більшу частину свого життя на те, що не має глибокого сенсу.

«Ми маємо аналізувати зв’язок між місією компанії та місією й філософією окремої людини. Якби всі в Microsoft переформулювали це, то сказали б: «Я не працюю в Microsoft. Microsoft працює на мене. Чи зможу я тут реалізувати свої кар’єрні прагнення та вплинути на світ?». Якщо Microsoft дає таку можливість, люди відчувають зв’язок із місією компанії», — говорить Сатья Наделла.

Не контролюйте колег як дітей

Усі ваші працівники — дорослі люди. Компанії створюють так багато процесів і вказівок для контролю команд, що вибудовують систему, в якій до підлеглих ставляться як до дітей. Про це у виступі на Ted розповідає колишня HR-директорка Netflix Патті МакКорд.

«Чи прийшли ви вчасно на роботу?», «Чи дотримуєтесь ви правил?», «Чи запитали ви дозвіл?» — це все не має великого значення. Робота керівництва — не контролювати людей, а давати їм можливість ефективно виконувати свої обов'язки.

Ось ще кілька порад від МакКорд:

  • Вчіть, як працює ваш бізнес. Хочете, щоб усі колеги рухалися до спільної мети? Тоді кожен має знати: що робить команда, чому це важливо та на яких цінностях базується співпраця. 

  • Кажіть правду, коли колеги помилились. Дорослі люди можуть вислухати все, якщо це правда. Робота лідера — доносити як хороші, так і погані новини. 

  • Відповідайте цінностям, які пропонуєте команді. Очікуєте чогось від підлеглих? Для початку покажіть, що самі відповідайте цінностям, які декларуєте.

8 lessons on building a company people enjoy working for | The Way We Work, a TED series

Шукайте готових співпрацювати, а не конкурувати

Сильна команда складається з людей, які відкриті до співпраці один з одним. А не закриваються від колег, намагаючись самостійно знайти найкраще робоче рішення. 

«Один плюс один дорівнює трьом, — вважає CEO Apple Тім Кук. — Індивідуальність важлива, але дві сильні людини, які працюють разом, можуть робити дивовижні речі». У команді можуть бути неймовірно розумні люди, але жоден із них не здатен зробити все самостійно. 

«Якщо я поділюся з вами своєю ідеєю, вона буде розвиватися та ставати кращою, бо у вас буде на неї інший погляд. Ви можете щось додати до моєї ідеї. І якщо я поділюся нею ще з кимось, вона стане ще більшою. Саме так Apple створює продукти. Ми шукаємо людей, які думають по-різному та вміють дивитися на проблему під різними кутами», — говорить Кук.

Як налагодити плідну та креативну співпрацю в сучасних умовах віддаленої роботи? Щоб допомогти бізнесу закрити цю потребу, Київстар пропонує пакет сервісів Microsoft 365 з кількома інструментами для комунікації. Спілкуйтесь в Teams, листуйтесь в Outlook, працюйте разом над документами у SharePoint та використовуйте інші рішення для злагодженої роботи.

Віддавайте одну ініціативу одній команді

В Amazon діє відоме правило двох піц: у команді має бути стільки людей, скільки можна нагодувати двома піцами. Але сенс правила не в розмірі команди, а в її автономності та відповідальності.

Щоб розробити продукт, в Amazon організовують малі команди, кожна з яких закріплена за окремою частиною проєкту. І кожна команда повністю відповідає за свою ініціативу — від ідеї до реалізації. «Ми вважаємо, що найефективніші команди — ті, які працюють за моделлю «ви пишете код, ви виправляєте код»», — розповідає корпоративний стратег Amazon Том Годден.

Правило двох піц не працюватиме, якщо команда не матиме лідера, який відповідає тільки за конкретну ініціативу. Це друге правило в Amazon назвали принципом «однопотокового керівництва». Його сенс простий: 

  • одна людина 
  • займається однією ініціативою
  • та очолює одну автономну команду

Найкращий спосіб провалити проєкт — зробити його чиїмсь підробітком. Але саме так часто й стається: директор каже, що ініціатива критична, але ніхто з менеджерів не має 100% повноважень втілювати її в життя. Кожен очікує, що це зробить хтось інший. Ось тут і потрібен принцип однопотокового керівництва. Ніяких зайвих комунікацій, погоджень і дозволів — команда на чолі з лідером має контроль над ініціативою, але й несе за нею повну відповідальність.

Встановлюйте владу здібних

Складно підтримувати мотивацію команди на високому рівні, коли працівники підозрюють, що їх недооцінюють, і сумніваються в компетенціях керівників. Щоб запобігти цим думкам, в компанії має панувати меритократія — влада гідних і здібних. Про це в книзі «Людинократія. Створення компаній, у яких люди — понад усе» пишуть консультанти зі стратегії Ґері Гемел і Мікеле Заніні.

Як впровадити меритократію:

  • Запустити відкриту систему аналізу компетентності працівників, в якій оцінки будуть давати колеги з команди. 

Наприклад, в Google проводять щорічне онлайн-опитування, в якому колеги висловлюють думку про роботу один одного. А потім менеджери аналізують оцінки всередині команд та між ними.

А в інвестиційній компанії Bridgewater є програма для фідбека від колег Dot Collector. Оцінки співробітників тут мають більшу вагу при розв'язанні кадрових питань, ніж думка окремого менеджера.

  • Підв'язати фінансову винагороду до рейтингу співробітника, що ґрунтується на оцінці колег. 

Так роблять у виробничій компанії W.L.Gore & Associates під час щорічної оцінки працівників. Кожного просять скласти список колег, із якими він активно працює. Потім люди з переліку оцінюють працівника, на базі чого формується його рейтинг. Якщо співробітник отримав високі оцінки від колег із більшим рейтингом, йому можуть підвищити зарплату.

Якщо ви тільки-но стали менеджером, через брак досвіду можете припускатися помилок. Як їх уникнути та ефективно керувати працівниками, читайте у нашій статті «5 помилок менеджера в управлінні командою та як їх виправити».

Тренди та аналітика#Компанії#Microsoft365#Офіс365

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Max

13:44 26 січня 2024

файно є

хочеться дати цю статтю своєму керівнику з колишньої роботи. людина була схиблена на контролі. йому головне щоб всі сиділи свої 10 годин за ноутами без зайвої хвилини відпочинку і тоді у компанії буде все ок.як можна здогадатися текучка була страшна. зараз працюю в іншому місці і це космічна різниця

Ірина

14:29 30 січня 2024

файно є

Класна стаття. Дякую, що ділитесь цікавим.

Serhiy Matveev

09:39 1 лютого 2024

Класна стаття, хочу більше матеріалів на цю тему. Цікаво було б почитати про інші великі компанії.

Микола

13:31 20 березня 2024

у саме серденько

Дякую, мені подобається стаття Автор дуже добре попрацювала з першо джерелами, та змогла виділити найголовніше Найкрутіша, що мені сподобалося с це відео, які відкриваються саме з того моменту, на який вказує авторка Дякую

Схожі статті

#Microsoft365#Бізнес#Компанії#Офіс365
#Компанії#Інновації#Лідерство
#Тренд#ШтучнийІнтелект#Тарифи#AI#ШІ#Microsoft365#Офіс365
#ЕлектроннийДокументообіг#Тарифи#Microsoft365#Офіс365#Роумінг
#Робота#Рішення#Microsoft365#Продуктивність
#Azure#MicrosoftAzure#Microsoft365#Офіс365#ШтучнийІнтелект#ATC
Сила емоційного інтелекту у бізнесі30 вересня 2022 6 хвилин читання

Сила емоційного інтелекту у бізнесі

#Інтелект#Бізнес#Технології#Рішення
#Azure#MicrosoftAzure#Microsoft365#Офіс365#Компанії#Бізнес

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку