Жіночий бізнес під час війни: надихаючі історії українок, які відкрили свою справу
28 березня 2024 5 хвилин читання

Жіночий бізнес під час війни: надихаючі історії українок, які відкрили свою справу

Тренди та аналітика#Бізнес#ВійнавУкраїні#РосійськоУкраїнськаВійна#Stoprussia#Stoprussianagression#ТаргетованіРозсилки#Бізнес-аналітика#СмсРозсилка#SMS

Про що:

Коли ми писали, як масштабувати мікробізнес в Україні, то дізналися, що найчастіше ФОП відкривають жінки (52%). Так з’явилася ідея знайти історії про бізнес українок і поділитися цим надихаючим досвідом. У статті — приклади жінок-підприємиць, які відкрили свою справу та працюють попри усі труднощі.

Зміст

Кав’ярня-книгарня

Студія розвитку для дітей та дорослих

Артпростір

Кондитерська

Кав’ярня-книгарня

Фотограф Ольга Ріпа відкрила у Ніжині першу кав’ярню-книгарню. Заклад називається «Їж. Пий. Читай. Кохай». Тут можна і каву випити, і книгу купити.

Власниця кав’ярні-квіткарні Ольга Ріпа. Джерело: suspilne.media

Власниця кав’ярні-книгарні Ольга Ріпа. Джерело: suspilne.media

Як з’явилася ідея. Ольга надихнулася атмосферними закладами у Києві та Львові. Згодом вирішила, що треба відкрити кав’ярню-книгарню у своєму Ніжині.

Як вдалося відкрити бізнес. Загалом відкриття кав’ярні-книгарні обійшлося у $20 тис. Зокрема, $7 тис. Ольга залучила через грант «єРобота» і придбала кавомашину, кавомолку, холодильник та меблі. $1 тис. отримала завдяки гранту від міжнародної організації  ZOA з Нідерландів. За ці гроші підприємиця купила гаджети для закладу та інші необхідні речі. З моменту відкриття до сьогодні пройшло півтора року. Усе будується силами Ольги, її рідних та друзів.

Коли стало зрозуміло, що все вийшло. Відгуки відвідувачів говорять самі за себе. Клієнти задоволені, що такий заклад тепер є у Ніжині. У планах власниці запрошувати до кав’ярні-книгарні письменників для зустрічей з поціновувачами літератури.

Студія розвитку для дітей та дорослих

У січні 2024 року у місті Кобеляки Ірина Візір заснувала студію розвитку для дітей та дорослих «Хочу буду». Разом із мамою готують дошкільнят до 1 класу, а також навчають дітей та дорослих англійської мови.

Студія розвитку для дітей та дорослих «Хочу буду». Джерело: suspilne.media

Як з’явилася ідея. Ірина помітила, що у Кобеляках немає закладів додаткової освіти для малечі та дорослих, і вирішила сама відкрити студію з розвитку. Дилеми з напрямком бізнесу не було, адже навчання — сімейний напрямок в родині Ірини. Її мама і бабуся мають педагогічний стаж, а згодом жінка і сама отримала досвід з репетиторства.

Як вдалося відкрити бізнес. Ірина провела маркетингове дослідження, під час якого вивчила досвід роботи аналогічних закладів додаткової освіти. Потім зрозуміла, що серед мешканців міста є багато охочих здобувати додаткову освіту. Певні фінансові питання допоміг закрити грант «єРобота». На ці гроші Ірина закупила обладнання для класів. Також підприємиця отримувала гранти від інших компаній, а ще заручилася підтримкою місцевих підприємців. 

Коли стало зрозуміло, що все вийшло. У студію розвитку прийшло навчатися понад 40 учнів, серед яких діти та дорослі. Заклад знайшов партнерів, які надають свій простір для проведення освітніх лекцій від студії. Підприємиця говорить, що життя непередбачуване, не треба чекати на вдалий момент, тому радить відкривати власний бізнес вже зараз.

Порада. Аби знайти потенційних клієнтів для вашого бізнесу (покупців, відвідувачів, учнів) використовуйте таргетовані SMS-розсилки. Аналітики Київстар сформують ЦА і налаштують рекламну кампанію з вашою пропозицією у визначений час. Наприклад, IT-школі необхідно було збільшити кількість студентів на своїх курсах. Вона звернулася до Київстар. Наші спеціалісти визначили Big Data-параметри — вік та інтереси, а потім організували таргетовану SMS-розсилку на потенційно зацікавлену аудиторію. Це допомогло набрати необхідну кількість студентів на навчання. Конверсія склала 2,5%.

Рекламні інструменти темна

Рекламні інструменти

SMS-розсилки від аналітиків Київстар

Надсилайте пропозиції цільовій аудиторії з таргетованими SMS-розсилками. Аналітики Київстар підберуть аудиторію за 100+ Big Data-параметрами (вік, стать, інтереси, локація тощо.)

Артпростір

У 2023 році в Ужгороді відкрився артпростір «Ліс». Його створила волонтерка Юлія Дуб. Тут можна придбати книги, сувеніри, автентичні прикраси, декор для інтер’єру та квіти. Також в закладі проходять різноманітні заходи.

Артпростір Юлії Дуб. Джерело: suspilne.media

Артпростір Юлії Дуб. Джерело: suspilne.media

Як з’явилася ідея. Юлія шукала заклад, де вона б могла переключитися від буденних справ, зайнятися творчістю і відпочити. Але такого місця в Ужгороді не знайшлося. Тому підприємиця вирішила відкрити артпростір, де можна б було відновити свій ресурс.

Як вдалося відкрити бізнес. Юлія подала заявку на мікрогрант «Власна справа», виграла його та отримала 250 тис. грн від держави на власний бізнес.

Коли стало зрозуміло, що все вийшло. Заклад став популярним. Відтепер в артпросторі відбуваються благодійні події, виставки, дівич-вечори, літературні вечори, відкриті лекції тощо.

Кондитерська

Анастасія Смикова з міста Вільнянськ відкрила власну кондитерську та виготовляє солодощі з фруктів.

Солодощі з фруктів від Анастасії Смикової. Джерело: suspilne.media

Солодощі з фруктів від Анастасії Смикової. Джерело: suspilne.media

Як з’явилася ідея. Спочатку Анастасія готувала пастилу лише для своєї дитини. Рецепти корисних солодощів розробляла самостійно, а виготовляла смаколики за допомогою побутової сушарки. Згодом жінка вдосконалила свої навички, вивчила технологію приготування, але не мала професійного обладнання, щоб розпочати власну справу. 

Як вдалося відкрити бізнес. Анастасія пройшла бізнес-тренінг, де завдяки зайнятому першому місцю отримала професійний дегідратор-сушарку. Далі жінка подала заявку на грант від ГО «Укрпростір» і також отримала необхідне обладнання. Третім грантом від БФ «Посмішка» вона закрила потребу у виробничих меблях.

Коли стало зрозуміло, що все вийшло. Зараз Анастасія виготовляє та продає 25 видів пастили, фріпси з різних фруктів, снеки. Почала робити джерки (в’ялене м’ясо) та ковбаски. Підприємиця планує масштабувати бізнес, розширюючи асортимент та виходячи на міжнародний ринок. Надихають на усе це схвальні відгуки покупців.

Усі інструменти для відкриття та масштабування власної справи ми зібрали на сторінці Київстар Бізнес. Замовляйте консультацію і наші спеціалісти допоможуть визначитися з необхідними рішеннями для бізнесу.

Тренди та аналітика#Бізнес#ВійнавУкраїні#РосійськоУкраїнськаВійна#Stoprussia#Stoprussianagression#ТаргетованіРозсилки#Бізнес-аналітика#СмсРозсилка#SMS

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Олена

09:01 2 квітня 2024

у саме серденько

Дякую за статтю, вона чудова, хочу більше таких матеріалів.)

Схожі статті

#Бізнес#ADWISOR#IOT#2024#Маркетинг#IOTISKYIVSTAR#BigData
#Геоаналітика#FTTB#ПортретКлієнта#BigData#БігДата
#Бізнес#ADWISOR#ВійнавУкраїні#ПортретКлієнта#РосійськоУкраїнськаВійна
#ПортретКлієнта#ІнтернетДляБізнесу#ВійнавУкраїні#Бізнес#РосійськоУкраїнськаВійна#ADWISOR
#Краудфандинг#Франчайзинг#Бізнес#БігДата#BigData
#Stoprussia#ВійнавУкраїні#Бізнес#Рішення
#ADWISOR#BigData#Бізнес#БігДата
#ADWISOR#BigData#Microsoft365#MicrosoftAzure#Cybersecurity#Офіс365#БігДата#Кібербезпека#Технології#Бізнес#ВійнавУкраїні#РосійськоУкраїнськаВійна#Stoprussia#Stoprussianagression#Star.Docs

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку