Як масштабувати мікробізнес в Україні у 2024 році
13 березня 2024 7 хвилин читання

Як масштабувати мікробізнес в Україні

Тренди та аналітика#Бізнес#ПортретКлієнта#Тенденції#Маркетинг#Реклама#ADWISOR#Клієнт#Microsoft365#Офіс365

Про що:

54% українських мікробізнесів зазначають, що 2023 рік відповідав їхнім очікуванням або навіть перевершував їх. Про це йдеться у січневому дослідженні Інституту економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД). Зважаючи на ситуацію в країні, експерти ІЕД вважають цей результат оптимістичним. Втім, аби збільшити прибуток мікробізнесу і відкрити нові можливості для розвитку, варто задуматися над його масштабуванням. Розповідаємо, як це зробити.

Зміст

Нагадаємо, що таке мікробізнес

У 2023 році створено на 7% більше мікробізнесів, ніж у 2021-му

Способи масштабування мікробізнесу

Нагадаємо, що таке мікробізнес

Мікропідприємництво — це бізнес створений фізичною особою, зареєстрованою як ФОП. Середня кількість працівників в компанії за календарний рік не має перевищувати 10 осіб, а річний дохід не має перевищувати суму, еквівалентну €2 млн за середньорічним курсом НБУ.

У 2023 році створено на 7% більше мікробізнесів, ніж у 2021-му

Протягом 2023 року в Україні було зареєстровано понад 300 тис. ФОП. Ця кількість нових мікробізнесів на 7% перевищила показники 2021 року.  Серед регіонів лідерами за кількістю нових реєстрацій ФОП були Київ, Дніпропетровська та Львівська області. За напрямками були популярні роздрібна торгівля, IT, перукарні та салони краси тощо. При чому частіше мікробізнес реєструють жінки (52%), ніж чоловіки (48%). 

Дарина Старовойтова, адвокатка, медіаторка та партнерка АО «Verity group»  зазначає, що кількість ФОП зростає з кількох причин: гранти, гнучкий графік і можливості для розвитку. Крім того, відкрити ФОП можна онлайн за пів години через портал «Дія».

Така динаміка говорить про те, що попри невеликий розмір, бізнес здатен розвиватися, адаптуватися до мінливих умов і бути важливою ланкою економіки. Втім, як розширити діяльність наявної мікрокомпанії та збільшити її доходи?

Способи масштабування мікробізнесу

Розповідаємо про кілька способів, які допоможуть у масштабуванні мікробізнесу:

Розширте наявний асортимент товарів/послуг

Доповніть ваш наявний асортимент суміжними товарами та послугами. Наприклад, якщо ви продаєте одяг, розгляньте можливість додати у продаж аксесуари або взуття до нього. 

Як дізнатися, які що можна додати: 

Зокрема, щоб дізнатися про вподобання своїх клієнтів, можна створити портрет клієнта. Так ви отримаєте детальний аналіз наявних або потенційних клієнтів за майже 100 критеріями (вік, стать, наявність дітей, наявність домашніх тварин, тип девайсу, транспорт, який використовують, інтереси тощо). Така аналітика допоможе вам адаптувати асортимент і розробити нові релевантні пропозиції. Наприклад, якщо більшість покупців вашого магазину одягу має дітей, то можна додати в асортимент дитячий одяг, аби клієнти мали змогу зручно робити покупки для малечі в одному місці.

Дані та аналітика темна

Дані та аналітика

Big Data для аналітики клієнтів

Портрет клієнта дозволяє дізнатися актуальні потреби аудиторії та адаптувати пропозицію для неї. А розширити наявну базу клієнтів та визначити нову допомагає look-alike модель.

Інвестуйте у маркетинг і рекламу

Інвестиції у маркетингові заходи допоможуть збільшити обізнаність цільової аудиторії про ваш бренд. Це дозволить залучити більше нових клієнтів і збільшити продажі. Йдеться про цифрові канали, офлайн канали, брендинг, маркетингові розсилки тощо.

Наприклад, за допомогою SMS або Viber-розсилок ви зможете сповістити наявну клієнтську базу про нові товари та послуги, спеціальні пропозиції, надсилати промокоди на знижки тощо. А щоб повідомити про вашу компанію та асортимент потенційних клієнтів, можна скористатися Big Data-розсилками. Усі ці типи розсилок для комунікації з клієнтами можна самостійно створювати на платформі ADWISOR. Отримайте доступ до платформи на 30 днів та протестуйте її можливості.

Рекламні інструменти темна

Рекламні інструменти

Платформа ADWISOR для SMS та Viber розсилок

Сповіщайте своїх клієнтів про оновлення асортименту, знижки та спеціальні пропозиції за допомогою SMS. Самостійно налаштовуйте промокампанію на платформі ADWISOR.

Спробувати

Створюйте партнерства

Укладайте угоди з іншими компаніями, адже це допоможе масштабуватися на нових ринках. Наприклад, кожна з мікрокомпаній може пропонувати спеціальні знижки або промоакції на товари чи послуги іншого бізнесу. Організовуйте спільні події, які привертатимуть увагу клієнтів обох бізнесів.

Так, скажімо, співпраця салону краси з фотостудією може бути корисною для обох сторін. Фотограф пропонує фотосесії для клієнтів салону, і відповідно, салон краси може рекомендувати своїм клієнтам фотостудію для створення професійних зображень після макіяжу, укладки або процедур з краси та догляду.

Знайдіть додаткові можливості для зниження витрат та оптимізації бізнес-процесів

Використовуйте технології, програми та сервіси, щоб оптимізувати рутинні завдання та бізнес-процеси. Це допоможе не тільки знизити витрати, а і збільшити бюджет на масштабування бізнесу. Наприклад, оптимізувати та спростити спільну роботу, забезпечити команді доступ до даних з будь-якого місця легко за допомогою хмарних сервісів Microsoft 365 (укр. Майкрософт). В OneDrive можна зберігати каталоги, рекламні матеріали та маркетингові плани магазину одягу і вносити зміни у документи у реальному часі. 

Інструментом, який дозволяє зменшити витрати мікробізнесу, є також корпоративний зв’язок. Він відкриває для ФОП додаткові можливості. З тарифами для бізнес-клієнтів від Київстар підприємці можуть економити бюджет організації на мобільний зв’язок, користуватися додатковими послугами без доплат, як-от Office 365, Київстар ТБ, хвилини та гігабайти тощо. Також можуть користуватися номером навіть з нульовим балансом та багато іншого.

Шукайте освітні та грантові програми для масштабування мікробізнесу

Для мікробізнесу є державна грантова програма «єРобота». Вона розрахована на розвиток власної справи; на розвиток власного садівництва, ягідництва та виноградарства; на розвиток тепличного господарства; на створення або розвиток переробного підприємства та на створення або розвиток ветеранського бізнесу. Як отримати грант на бізнес, ми розповідали у статті.

Крім того, є Програма розширення можливостей жіночого підприємництва Empowering Women Ukraine 2024. Естонська рада у справах біженців у співпраці з Garage48 надає жінкам Черкаської, Кіровоградської та Полтавської областей підтримку для розвитку власного мікробізнесу. Переможців обере жури. Вони отримають гранти у розмірі від 36 тис. до 180 тис. грн та наставництво на 6 місяців. Кінцевий термін подання заявок — 28 квітня 2024. Детальніше за посиланням

Усі інструменти, які знадобляться для масштабування мікробізнесу, ви можете знайти на сайті Київстар Бізнес.

Тренди та аналітика#Бізнес#ПортретКлієнта#Тенденції#Маркетинг#Реклама#ADWISOR#Клієнт#Microsoft365#Офіс365

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Схожі статті

#Бізнес#ВійнавУкраїні#РосійськоУкраїнськаВійна#Stoprussia#Stoprussianagression#ТаргетованіРозсилки#Бізнес-аналітика#СмсРозсилка#SMS
#Бізнес#ADWISOR#IOT#2024#Маркетинг#IOTISKYIVSTAR#BigData
#Бізнес#ADWISOR#ВійнавУкраїні#ПортретКлієнта#РосійськоУкраїнськаВійна
#ПортретКлієнта#ІнтернетДляБізнесу#ВійнавУкраїні#Бізнес#РосійськоУкраїнськаВійна#ADWISOR
#ІдеїДляБізнесу#СмсРозсилка#ADWISOR#SMS#Геоаналітика#Microsoft365#Офіс365#Клієнт
#Краудфандинг#Франчайзинг#Бізнес#БігДата#BigData
#BigData#ІдеїДляБізнесу#Геоаналітика#БігДата#ПортретКлієнта#Look-alike#ТригерніРозсилки#ТаргетованіРозсилки
#ADWISOR#BigData#Бізнес#БігДата

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку