Як нематеріальна мотивація підвищує ефективність працівників
26 січня 2024 5 хвилин читання

Як нематеріальна мотивація підвищує ефективність працівників

Тренди та аналітика#Microsoft365#Офіс365#Компанії

Про що:

У 2023 році українські компанії стикалися з дефіцитом персоналу. Це показало дослідження Kyivstar Business. Щоб утримувати та залучати талановитих спеціалістів і спеціалісток, керівники підвищували заробітну плату. Цей крок — є матеріальною мотивацією, яка дійсно ефективна. Проте є ще нематеріальна мотивація співробітників. Якою вона буває — розповідаємо у статті.

Зміст

Що таке мотивація працівників і якою вона буває

Види нематеріальної мотивації співробітників

Приклади нематеріальної мотивації: досвід компаній

Важливий крок на шляху до нематеріальної мотивації

Що таке мотивація працівників і якою вона буває

Перш ніж поговорити про нематеріальну мотивацію, пропонуємо згадати, що таке мотивація, якою вона буває і наскільки важлива для працівників.

Мотивація працівників є основою кадрової політики багатьох успішних організацій. Це цілий комплекс дій, стратегій і підходів, які стимулюють співробітників якісно виконувати свою роботу. Іншими словами, мотивація як рушійна сила, що надихає команду викладатися наповну день у день. Вона покращує атмосферу в колективі, зменшує плинність кадрів, сприяє зменшенню вигорання тощо.

Якісні мотиваційні програми підвищують продуктивність персоналу на 20%, збільшують прибуток компанії на майже 30% та майже на 90% знижують бажання працівників звільнятися.

Виділяють матеріальну та нематеріальну мотивацію:

  • Матеріальна мотивація — це грошові (зарплата, премії) та негрошові (страхування, соцпакет) блага для співробітника. 
  • Нематеріальна — це рішення, які створюють психологічно комфортні умови, як-от зручний графік та формат роботи, визнання досягнень працівника тощо.

З матеріальними стимулами більш-менш усе зрозуміло, бо, скажімо, зарплата і премія можуть бути легко виміряною мотивацією. Втім, її зазвичай недостатньо, аби показати співробітникам, наскільки компанія їх цінує. Тоді у гру вступає нематеріальна мотивація. Про неї поговоримо детальніше.

Види нематеріальної мотивації співробітників

Нематеріальна мотивація працівників — це будь-які нефінансові варіанти підтримки співробітника, наприклад: 

  • облаштування зручного робочого місця;
  • гібридний чи віддалений формат роботи, залежно від потреб працівника; 
  • додатковий day-off;
  • підвищення по службі;
  • тренінги та майстер-класи;
  • подарунки новим співробітникам;
  • відзнаки грамотами та подяками за сумлінну працю, наприклад, «Працівник місяця», «Працівник року»;
  • публічне визнання досягнень тощо. 

За опитуванням Work.ua, у рейтингу негрошових стимулів на першому місці гібридний формат роботи. Також важливими були інвестиції компанії у навчання та розвиток працівників, додаткові дні відпустки, визнання досягнень співробітників, скорочені робочі дні з нагоди офіційних свят, подарунки від компанії, корпоративи. Деякі компанії надають доступ до вивчення англійської мови, забезпечують безоплатними обідами тощо. Тож, до нематеріальної мотивації варто також ставитися серйозно.

Приклади нематеріальної мотивації: досвід компаній

Київстар надає працівникам можливість гібридної або віддаленої співпраці та роботи з-за кордону. Також облаштовує зручні сучасні місця для комфортної роботи в офісі. Крім того, компанія організовує програми з розвитку лідерів, надає співробітникам психоемоційну підтримку та застосовує багато інших методів нематеріальної мотивації. Завдяки своїм зусиллям Київстар став одним з кращих роботодавців за версією рейтингу Forbes Україна і Work.ua.

Міжнародна консалтингова компанія Lextensio з початку війни відзначила зміни у процесі навчання і покращення професійних якостей працівників. Зараз в компанії підлаштовуються під наявне розташування співробітників, коли йдеться про участь міжнародних конференціях і офлайн заходах. А онлайн-тренінги для колег намагаються проводити попри будь-які обставини. Тобто нематеріальну мотивацію можна адаптувати під різні життєві умови. 

Мережа супермаркетів«Наш Край» та SPAR нематеріально надихає та стимулює своїх фахівців, започаткувавши деякі традиції. Наприклад, обов’язково вітають працівників з днем народження, святкують день  народження торгового закладу, День компанії, День працівників торгівлі тощо. Організують корпоративні поїздки історико-культурними місцями України, опановують рафтинг, їздять кататися на лижах. І звичайно, нагороджують кращих працівників компанії.

До речі, деякі компанії підтримують акцію «Візьми собаку на роботу», яку також можна вважати нематеріальною мотивацією. Це коли співробітники беруть своїх домашніх улюбленців в офіси та працюють разом з ними.

Кокер-спанієль Роксі  разом із власником їздить в офіс кілька разів на тиждень. Джерело: Українська правда

Кокер-спанієль Роксі  разом із власником їздить в офіс кілька разів на тиждень. Джерело: Українська правда

Важливий крок на шляху до нематеріальної мотивації

Щоб створити програму з нематеріальної мотивації у вашій компанії, варто почати з опитування працівників. Необхідно дізнатися більше інформації, а саме — їхні потреби, вподобання, проблеми, відносини з колегами та інші важливі аспекти. Це можна зробити через анкетування, яке легко провести онлайн. Для цього є зручні інструменти, як-от форми для самостійного створення опитувань Microsoft Forms у пакеті програм Microsoft 365. Детальніше, що це за інструмент і як створити опитування, ми розповіли у статті.

Чому важливо проводити опитування і прислухатися до працівників перед розробкою будь-якої мотивації? Бо це майже у 2 рази підвищує залученість співробітників у роботу. Про це йдеться у дослідженні Deloitte Global Human Capital Trends за 2023 рік. Тобто, якщо компанія дає можливість персоналу впливати на організаційні зміни, то мотиваційна програма матиме більший успіх.

Якщо ставитися до нематеріальної мотивації формальне «аби було», то є ймовірність, що винагорода не відповідатиме очікуванням працівника. Наприклад, він бажає поїхати на навчання, а компанія дарує йому непотрібну річ. Мета мотивації не буде досягнута, а зусилля компанії будуть витрачені.

Ефективність нематеріальної мотивації залежить від специфіки організації, її можливостей, атмосфери в колективі та самих працівників. Втім, найкраще працює тандем матеріальної та нематеріальної мотивації. 

При пошуку компанії для роботи 42% працівників звертають увагу на наявність програм винагород і заохочень. Тож, радимо розробити їх, щоб утримувати наявних працівників та залучати ще більше талановитих спеціалістів. Це підвищить вашу конкурентноспроможність, адже у 2024 році майже 25% організацій планують розширити перелік бенефітів для персоналу.

Тренди та аналітика#Microsoft365#Офіс365#Компанії

Додайте коментар

Усі коментарі публікуються після модерації. Будь ласка, пишіть українською, без спаму та нецензурних слів.

Марина

09:43 29 січня 2024

у саме серденько

Завжди говорила, що мені неважливі всі ці соціальні "плюшки", аби платили нормально й робота була цікава, поки не влаштувалася в компанію, де вони реально є, і класні. :) Тепер зі статтею повністю погоджуюсь - коли тобі комфортно по всіх параметрах - працюється інакше.

Денис П

09:44 29 січня 2024

прочитав про день з собакою і надихнувся, класно було б бачити таку ініциативу в нашій компанії

Dmytro

09:45 29 січня 2024

Якось працював в компанії, в якій була традиція - піцца в пятницю. Десь в обід замовляли на офіс доставку і другу половину дня працювали з піццами. Наче дрібниця, але було класно.

Михайло

11:55 6 лютого 2024

Також мрію з псом в офіс ходить

Схожі статті

#Тренд#ШтучнийІнтелект#Тарифи#AI#ШІ#Microsoft365#Офіс365
#AI#BigData#Look-alike#Microsoft365#Офіс365#БігДата#Геоаналітика#ТаргетованіРозсилки#ТригерніРозсилки#ШІ#ШтучнийІнтелект#Azure#MicrosoftAzure
#FTTB#Microsoft365#Інтернет#Офіс365
#Робота#Рішення#Microsoft365#Продуктивність
#Лідерство#Рішення#Microsoft365#Офіс365
#Azure#MicrosoftAzure#ВійнавУкраїні#ХмарніСховища#РосійськоУкраїнськаВійна#Stoprussia#Stoprussianagression#Робота#Компанії#AzureVirtualDesktop
Людський капітал у 2021-му: виклики й тренди29 березня 2021 9 хвилин читання

Людський капітал у 2021-му: виклики й тренди

#Тренд#Автоматизація#Бізнес-аналітика#Аналіз#Тенденції#Рішення
#Менеджмент #Тренд#Стратегія

Підпишіться на щомісячну розсилку найцікавіших новинПідпишіться на розсилку